Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

"Sokkal több vízzel kell számolnunk, mint korábban"


Az állam 63 millió forintot költ naponta a belvíz elleni védekezésre; napi szinten 28 millió köbméter vizet forgatnak meg, ami egy Velencei-tó nagyságú vízmennyiségnek felel meg - hívta fel a figyelmet Illés Zoltán a hírTV Rájátszás című műsorában.

Az elmúlt esztendőkben irdatlan mennyiségű vízzel kellett megbirkóznia az országnak, azonban a klímaváltozás időszakában arra kell számítanunk, hogy egyre több szélsőséges időjárásnak leszünk kitéve - figyelmeztetett Illés Zoltán. A környezetvédelmi államtitkár szerint hiába vannak meg a csatornák, és hiába tisztítják ki, ha nem a jelenlegi méretre vannak kialakítva. Sokkal több vízzel kell számolnunk, mint korábban - jegyezte meg. A Fidesz szakpolitikusa kitért arra is, hogy jelenleg 10-15 millió köbméter hó van a Kárpátokban, ami egy hirtelen olvadás esetén újabb irdatlan mennyiségű áradást okozhat. Mint fogalmazott, a nyári gátakat le kell bontani, és szélesíteni kell a folyók medrét.Illés Zoltán rámutatott arra is, hogy az árterületek nagy hányada magántulajdonban van, ezért használatuk esetén pénzt kell fizetnie az államnak, ami nem jó megoldás. Ezeknek a földeknek állami tulajdonba kell kerülniük - szögezte le a környezetvédelmi államtitkár, kiemelve: komoly költségvetési pénzeket kell áldozni arra, hogy a jövőben meg tudják előzni a belvizet. 

Mint folytatta, 280 ezer hektárnyi terület fekszik víz alatt, ebből 160 ezer szántó. Ezzel kapcsolatosan végül arra hívta fel a figyelmet, hogy haszonnövényekből jóval kevesebb fog teremni a következő nyáron.

Forrás: (Fidesz.hu)