Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Kötelező biztosítást a veszélyes anyagokat kezelő cégeknek!


Minden veszélyes hulladékkal foglalkozó cégnek kötelező lenne felelősségbiztosítást kötni - Illés Zoltán szerint ezt törvényben szabályoznák. Jelenleg Magyarországon 1000-1200 cég foglalkozik veszélyes anyagokkal. A környezetvédelmi államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról is, hogy szerinte újból veszélyes anyaggá kell minősíteni a vörösiszapot, ahogy az Magyarország európai uniós tagsága előtt volt.

Egy törvénymódosítás szerint minden veszélyes hulladékkal foglalkozó cégnek kötelező lenne felelősségbiztosítást kötni - mondta Illés. Jelenleg a veszélyes hulladék kezeléséhez pénzbeni biztosítékot kell letennie a vállalkozásnak, de azt az adott cég bármikor feloldathatja a zárolás alól, vagy akár hitelfedezetként is használhatja.

Magyarországon 1000-1200 cég foglalkozik veszélyes anyagokkal. Ha kötelező lesz a felelősségbiztosítás, akkor számuk akár fél éven belül 10 és 30 közé fog csökkenni a magas biztosítási költségek miatt.
Illés Zoltán

Az államtitkár megjegyezte, hogy újból veszélyes anyaggá kell minősíteni a vörösiszapot, ahogy az Magyarország európai uniós tagsága előtt volt.

A Magyar Nemzetben megjelent interjúban Illés Zoltán szólt arról is, hogy több milliárd forinttal létre kellene hozni a "szuper-környezetvédelmi alapot", amelyre az elhagyott, biztosítás nélküli, időzített bombához hasonlatos veszélyt jelentó tározók felszámolása érdekében van szükség. Ilyen nagy összegre csak a magyar költségvetésből lehet számítani, és fedezete az éves szinten 100 milliárd forintot kitevő termékdíjbevétel lehet.

Forrás: (MTI-Fidesz.hu)