Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Románia minden segítséget megad Magyarországnak


Románia minden segítséget megad Magyarországnak a vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolásához - mondta Borbély László, Románia környezetvédelmi minisztere csütörtökön Kolontáron.

A miniszter, aki 250 ezer gézmaszkot hozott a bukaresti kormány segítségeként, elmondta, a két kormány az Európai Unióban is összefog annak érdekében, hogy létrejöjjön egy külön pénzügyi alap a hasonló katasztrófák miatt bekövetkező károk felszámolására. Az EU katasztrófavédelmi biztosa is elismerte - tette hozzá -, hogy az uniónak jelenleg nincs hatékony beavatkozási stratégiája a környezeti-ipari katasztrófák kezelésére, és ezt meg kell változtatni. 

Borbély László utalt arra: már a katasztrófa napján, október 4-én telefonon egyeztettek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárral, és ennek is köszönhető, hogy nem lettek határon átnyúló következményei a vörösiszapömlésnek. Ilyenkor derül ki, milyen nagy dolog, hogy egy nyelvet beszélünk - mondta Borbély László. A román tárcavezető bejárta a katasztrófa sújtotta Kolontár utcáit, és Illés Zoltánnal megtekintette a faluban épülő hidat.

Illés Zoltán elmondta: három nap alatt elkészült a Kolontárt védő 600 méter hosszú gátszakasz, az új 7-8 méter magas védmű tervezése folyamatban van. Az úgynevezett kettes gát kiépítéséhez Nagy-Britannia is felajánlotta a segítségét, a nyomvonalát magyar geofizikusokkal és az Akadémia szakembereivel közösen jelölik ki. Minden segítségre szükségünk van, mindenkivel kapcsolatban állunk, és számos ország segítségét elfogadtuk - mondta az államtitkár.

(MTI-fidesz.hu)