Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Illés Zoltán leváltását javasolja Pepó Pál


Pártjában, az FKGP-ben is megdöbbenéssel fogadták Pepó Pál környezetvédelmi miniszter javaslatát, amely egy keddi lapinterjúban jelent meg. Pepó a parlament környezetvédelmi bizottsága elnökének visszahívását sürgette. Illés Zoltán képviselő nem kívánt reagálni a javaslatra.

"Remélhetően a Fidesz is segít a megfelelő szakmai kvalitással és politikai kompetenciával rendelkező bizottsági elnök kiválasztásában" - nyilatkozta tegnap a Magyar Nemzetben Pepó Pál környezetvédelmi miniszter, megoldást javasolva ezzel Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottsága fideszes elnökével régóta feszült viszonyára.

Politikai körökben megdöbbenéssel fogadták a miniszter indítványát. A rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy egy minisztérium vezetője a tárca működését felügyelni hivatott szakbizottság elnökének visszahívását kérje.

Illés Zoltán érdeklődésünkre közölte: nem kíván reagálni a történtekre. Magyarázatul hozzátette: szakmai kérdésekben eddig is és ezután is elmondja érveit, de személyi jellegű dolgokban - s ilyen színvonalon - nem szívesen nyilvánít véleményt.

Pepó Pál és Illés Zoltán között személyes kérdéssé váltak a szakmai ellentétek - nyilatkozta lapunknak Székely Zoltán, akit az FKGP delegált a környezetvédelmi bizottságába. Székely Zoltánt is meglepte, hogy Pepó Pál az interjú tanúsága szerint a Fidesz segítségére számít egy új bizottsági elnök kiválasztásában."

Székely szerint az ellentét elmélyüléséhez hozzájárult az is, hogy a bizottsági elnök egyben a Fidesz alelnöke, és képviselő is, míg Pepó Pál "csupán" miniszter.

Tény, hogy a kormányváltás óta rendkívül feszült a környezetvédelmi tárca- és a bizottsági elnök viszonya. Illés az elmúlt két évben több szakmai kérdésben kezdeményezett a minisztérium hatáskörébe vágó vizsgálatot. Többször kinyilvánította azt is, alkalmatlannak tartja Pepót feladatai ellátására.

Konfliktusuk az Aradi Csaba elleni vizsgálat időszakában vált igazán élessé. Illés kezdettől fogva ellenezte a fegyelmi eljárást. Különösen kemény szavakkal bírálta Pepót (,a minisztérium elvesztette hitelét"), amikor a miniszter a történtekért Medgyesy Balázs közigazgatási államtitkárra próbálta hárítani a felelősséget. Az ügyben tavaly októberben meghallgatta a bizottság Pepót, s itt - többek között Illés Zoltán szavazatával - elutasította beszámolóját a történtekről.

(Magyar Hirlap)

Forrás:
http://www.origo.hu/itthon/20000531illes.html