Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Illés hatósági jogköröket venne el a jegyzőktől


Törvénymódosítást kezdeményez a környezetvédelmi államtitkár, hogy a nagyobb ipari létesítményekkel kapcsolatos, továbbá a veszélyes anyagok tárolására, gyártására vonatkozó elsőfokú építésügyi hatósági jogköröket vegyék el a jegyzőktől, és adják át a katasztrófavédelemnek vagy a környezetvédelmi főfelügyelőknek, illetve az erre kijelölendő vagy létrehozandó hatóságnak.

Illés Zoltán csütörtökön, az ajkai zagytározónál, a megsérült X. számú kazetta gátjának tetején újságíróknak azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a veszélyes a anyagokkal foglalkozó építményekre a jegyző adhatja ki az építési engedélyt, és a hatályos törvény szerint a környezetvédelmi hatóság például nem ellenőrizheti a vörösiszap-tározó gátját.

A jegyzőknek úgy kell ellátniuk ezt az ellenőrzési feladatot, hogy a veszélyes üzemek vonatkozásában se képzettségük, se ismeretük nincs, ami botrányos - fogalmazott.

Az államtitkár azt mondta: az ipari katasztrófát okozó Mal Zrt. hazudott, amikor azt állította, hogy a gátszakadás előtt két héttel a környezetvédelmi főfelügyelőség ellenőrizte a cég tevékenységét, és mindent rendben talált. Csak a technológiával kapcsolatban és a szennyvíz, valamint a kommunális hulladék kezelését illetően nem találtak hibát, a gátak állagát nem ellenőrizhették - jelentette ki.

Mivel a jegyző képtelen ellenőrizni például a zagytározó gátjának állagát, azt az adott cégnek kell megtennie, hiszen az ő területéről, anyagáról van szó - tette hozzá.

A környezetvédelmi államtitkár elmondta azt is, hogy 2002-ben buzgárok, repedések keletkeztek a tározó oldalfalán, de akkor sikerült megakadályozni a katasztrófát. Most, nyolc évvel később viszont elmaradt a javítás, ezért csúszhatott meg az alap nélküli tározó gátja.

Az államtitkár kijelentését megerősítette a gáttetőn megjelent volt Mal-vezérigazgató, Baksa György is, aki 2002-ig irányította a céget.

Illés Zoltán szólt arról is, hogy a cég öt évre kapta meg az engedélyt e technológia alkalmazására, azzal a feltétellel, hogy évente felülvizsgálják. Szavai szerint a Mal Zrt. jelenlegi kapacitásával egy évig tud üzemelni, ezért új technológiai elemet kell bevezetni. Az alumíniumgyártásban már használnak olyan eljárást, amellyel a vörösiszap-mennyiséget 25 százalék alá viszik, és az anyag jelenlegi 12-13-as pH-értéke 10 alá csökkenthető - mondta.

A megsérült tározó mögé gátfalat kell építeni, a száradó vörösiszapot pedig gipsszel vagy földdel kell lefedni, hogy ne szennyezze a környezetet - közölte Illés Zoltán.

Forrás: (MTI - Fidesz)