Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Illés: A katasztrófát okozó cégnek kell állni a költségeket


Minden létező segítséget megad a kormány az ajkai térségben kialakult ökológiai katasztrófa felszámolásához, azonban a költségeket az azt okozó cégnek kell állnia - jelentette ki a környezetvédelmi államtitkár Kolontáron a védelmi bizottság ülését követően.

A teljes kárfelszámolás meghaladhatja a tízmilliárd forintot, és hónapokig eltarthat - mondta az államtitkár. Hozzátette: meg kell akadályozni, hogy a térség élővilága kipusztuljon, a szennyeződés pedig az ivóvízbe, illetve száradása után rákkeltő anyagként az emberek szervezetébe jusson.

A legfontosabb feladat, hogy a 30-50 méter magas tározót megtámasszák, az iszapömlést megállítsák. Ez gépi erővel, vagy a levegőből helikopterekről történhet meg, de ez többnapos munka - mondta az államtitkár.
Illés Zoltán szerint fennáll a veszélye, hogy további tározók is megsérülnek. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a sűrűbb állagú szürkeiszap még nem tört ki a tározóból - tette hozzá.
A következő nagy feladatnak az enyhén radioaktív szennyeződés összegyűjtését és megsemmisítését nevezte. Elmondása szerint ehhez még a száradás előtt le kell verni az elöntött lakóházak faláról a vakolatot, hogy a szennyeződést be lehessen gyűjteni.

Ha a szántóföldekre, az utakra kiömlött vörösiszap megszárad, akkor a levegőben terjedve okozhat egészségkárosodást, míg az ivóvízből ólom, cink és egyéb nehézfémek juthatnak be a szervezetbe. Ez rákkeltő - mondta Illés Zoltán. Hozzáfűzte: a teljes kármentesítéshez több száz hektárnyi talaj cseréjére volna szükség, ami hónapokig is eltarthat.

Illés Zoltán közölte: a teljes költséget a kárt okozó cégnek kell állnia, de ha ehhez nincs elegendő tőkéje, akkor a magyar államnak kell azt biztosítania, vagy az Európai Unió támogatását kell kérni. Ennek érdekében már fel is vette a kapcsolatot Áder Jánossal, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjával.

A környezetvédelmi államtitkár kijelentette: törvénymódosítást kezdeményez, hogy a veszélyes anyagokat tároló cégek kötelezően fizessenek biztosítást, ugyanis a bizosítékhagyást nem tartja elegendőnek. Véleménye szerint így a jelenlegi 800-1000 ilyen tevékenységgel foglalkozó cég "megtisztulhat", és ha csak 15-20 vállalkozás marad, azokat könnyebb lesz ellenőrizni.

Illés Zoltán azt mondta: "nem megalapozott információk szerint" off-shore cég áll a katasztrófát okozó vállalkozás mögött, és ha csődeljárást kezdeményeznek önmaguk ellen, akkor az már bűncselekmény. Megjegyezte, a katasztrófa kapcsán már megindult a rendőrségi vizsgálat.

Az ajkai térségben keletkezett katasztrófát Illés Zoltán a tiszai cianidszennyezéshez hasonlította. Az államtitkár úgy fogalmazott: ha a szennyezőanyagot nem tudják megfogni a Marcalban, és eléri a Rábát, "akkor mindenkinek térdre, imához!".

 

Forrás:

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-384005