Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Pontosabban mérhetjük folyóink vízhozamait


A Vízügyi és Környezetvédelemi Központi Igazgatóság (VKKI) szakmai vezetésével elkészült közel 250 millió forintos beruházás kiemelt jelentőséggel bír a folyóink vízkészletének megóvása, a klímaváltozás várható káros következményeinek elkerülése, s így nem utolsósorban a vizek kártételeinek elkerülése szempontjából. A projekt a Víz Keretirányelv végrehajtásához kapcsolódó monitoring rendszerek fejlesztésére kiírt KEOP-2.2.2. pályázat keretein belül valósult meg. A beruházás az Európai Unió és a Magyar Állam közös finanszírozásával valósult meg.

Magyarország vízfolyásain a vízügy vízrajzi szolgálata közel 500 kijelölt szelvényben folytat rendszeres vízhozammérést. A vízhozammérési technikák hatalmas fejlődésen mentek keresztül, de mint minden mérőműszernek, ezeknek is ellenőrzési és hitelesítési eljárásokon kell átesniük. A mért adatok megbízhatósága, hitelessége érdekében - a vízrajzi minőségirányítási rendszerben előírt szabványok szerint – a műszereket évente legalább egyszer kalibrálni kell. Ennek a bemérési, ellenőrzési munkafolyamatnak az eszközeit, berendezéseit biztosítja a most átadott vízrajzi mérőközpont.  

Hol ellenőrizték eddig a műszereket? 
A vízhozam mérések műszereit 1985. óta a VITUKI KHT telephelyén kialakított hitelesítő állomásán kalibrálták. Az objektum azonban nemcsak elöregedett és korszerűtlenné vált, de alapja is  megsüllyedt. A most elkészült beruházás nemcsak kiváltja ezt a veszélyessé vált üzemet, de gépészetileg és informatikailag is modernebb és korszerűbb körülményeket is biztosít a műszerek ellenőrzéséhez. Bátran kijelenthetjük, hogy ma a vízrajzi mérőközpont Európa legmodernebb ilyen típusú létesítménye.

Milyen létesítményeket kapnak helyet az új telephelyen?
Az új labor épülete és berendezései a korábbi hazai és külföldi létesítmények tapasztalatainak felhasználásával, és a műszaki fejlődés lehetőségeinek és követelményeinek figyelembe vételével épültek meg. A létesítmény lehetővé teszi a személyzet elhelyezését, ellátását és munkafeltételeinek biztosítását, az eszközök karbantartási és javítási feladatainak megfelelő teljesítését. Az alap-üzemeltetéshez két fő kell, de később más - vízhozammérő műszer kalibráláson túli feladatok esetén - a bővítés is lehetséges. 

Mennyibe került az új műszerkalibrációs labor?
A beruházás teljes költségvetése 249 327 000 forint, amelyet az Európai Unió és a Magyar Állam közösen finanszíroztak. Az építkezés idén márciusban kezdődött és a rövid kivitelezési idő ellenére kiváló minőségben készült el.

Forrás:
http://www.kvvm.hu/index.php?pid=1&sid=1&hid=2734