Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

A környezetvédelemben a jövő a megújuló energiáké


A környezetvédelemben jövő a megújuló energiáké, amiben kiemelt szerepe van az innovációnak - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetvédelmi államtitkára szerdán egy szakmai konferencián Budapesten.
Illés Zoltán elmondta: tudható, hogy a környezetvédelmi problémák nagyon súlyosak és közülük jó néhány még tovább fog növekedni. A problémás területek a következők: energetika, klíma, hulladék, levegő, vízszennyezettség és egyéb környezeti gondok. 
A zöldenergiák elterjedése a gazdasági válságból való kilábalás egyik motorja lehet - tette hozzá az államtitkár. Egyetértés van abban is, - fogalmazott - hogy az állam fontosabb szerepet fog betölteni, mint ahogyan azt a neoliberális elképzelések jósolták. A magyar kormány álláspontja az, hogy az állam igenis lehet jó gazda. 
Az államtitkár szerint valódi vállalkozásélénkítés csak akkor képzelhető el, ha a stimuláló csomagok nemcsak a pénzügyi szektorhoz jutnak el, hanem olyan gazdasági szektorokhoz is, amelyek valós termelésben és munkahelyteremtésben érdekeltek. "Ilyen szektor a zöldipar, a zöldtechnológiák területe; a gazdaságélénkítő csomagoknak tehát hangsúlyt kell helyezniük e szektor támogatására" - mondta.
A hulladékgazdálkodás tekintetében a VM prioritásaként nevezte meg az államtitkár, hogy nem a hulladéklerakásra, hanem a hulladékkeletkezés megelőzésére kell összpontosítani. Ezután természetesen a szelektívgyűjtés következik, illetve egyéb megoldások.
Illés Zoltán megemlítette, hogy a vidékfejlesztési tárca megváltoztatja termékdíj szabályozását.
Termékdíj lesz, de ahol csak lehet, csökken - mondta. A csökkenés mellett azonban nem lesz mentesség a termékdíj alól senkinek sem. A befolyt pénzből a begyűjtést és az újrahasznosítást finanszírozzák meg - hívta fel a figyelmet az államtitkár. A tervek szerint a koordináló szervezetek szerepe megszűnik, egy koordináló szervezet lesz, az pedig állami tulajdonban.

(MTI - fidesz.hu)

http://fidesz.hu/index.php?Cikk=152792