Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Kármentesítik a Bakony Művek területét Veszprémben


Erősen szennyezett a talaj és a talajvíz a volt Bakony Művek veszprémi telepén, de a város ivóvízbázisa nincs veszélyben - mondta Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca államtitkára sajtótájékoztatón kedden Veszprémben, miután helyszíni bejárást tartott az egykori gyár területén.

Az 50 hektáros telephelyen a jelentős szennyezettség mintegy fél hektárnyi területet érint, s ott az elmúlt öt-hat évtized alatt kerültek a talajba veszélyes vegyi anyagok, mert az egykori félkatonai üzemnél nem törődtek a környezetvédelemmel. Elsősorban olajszennyezésről van szó, illetőleg szerves oldószerek, mosásra használt folyadékok (triklór-etilén, tetraklór-etilén) mutatható ki a talajból.

Ezeknek a vegyi anyagoknak a belégzése is káros, tehát akik akkoriban ott dolgoztak, nagyon valószínű, hogy egészségkárosodást szenvedtek, ám ez utólag már nem bizonyítható. Nehézfém-szennyezés is lehetséges, hiszen a területen galvanizálást is folytattak, az abból származó iszap pedig mindig tartalmazza ezeket a fémeket - magyarázta az államtitkár.

A talaj levegőztetésével, kezelésével a szerves oldószerek elpárologtatása megoldható, az olajszennyezett talaj kémiai kezeléssel megtisztítható, avagy el kell szállítani megfelelő lerakókba. A nehézfémekkel szennyezett terület mentesítése kizárólag a "fertőzött" talaj elszállításával oldható meg. Illés Zoltán szerint a területen szennyezett a talajvíz is, amely az ottani egykori kutakból, továbbá a "megfigyelő kutakból" kimutatható. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megyeszékhely ivóvízét biztosító kutak 2-5 kilométernyire vannak a szennyezett területtől, így a karsztvízbázis nincs veszélyben.

Elmondta, hogy az egykori gyártelep szomszédságában honvédségi terület van, s egyeztetnek majd a Honvédelmi Minisztériummal arról, hogy az ott lévő monitoring kutakat mélyíteni lehessen és megfigyelhessék, hogy "elmozdul-e", elszivárog-e a szennyezett talajvíz. A terület mentesítésében az államnak csak hatósági szerepe van és lesz, ugyanis az egykori Bakony Művek területének a megtisztítását a tulajdonos, a V-Park Kft. a saját költségén elvégzi. Illés Zoltán szerint a költségek mintegy 100-150 millió forintot tehetnek ki. A terület mentesítését azonban mielőbb el kell végezni - vélekedett Illés Zoltán. 
Debreczenyi János, Veszprém polgármestere hangsúlyozta, hogy a város ivóvize kiváló minőségű és nincs veszélyben.

Forrás:

http://www.kvvm.hu/index.php?pid=1&sid=1&hid=2716