Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Illés Zoltán: véget vetünk a terézvárosi panamáknak


„Politikai beállítottságára való tekintet nélkül minden terézvárosi polgárt képviselni akarok a parlamentben”, jelentette ki a hvg.hu-nak Illés Zoltán, aki a Fidesz színeiben meggyőző fölénnyel nyerte a VI. kerületi képviselőválasztást, és az ősszel szándékában van indulni a polgármesteri székért.


Illés Zoltán szeretné felváltani Terézváros polgármesteri székében az MSZP-s Verók Istvánt az ősszel, jóllehet ebben a kerületben a jobboldal korábban nem volt különösebben népszerű. De már a képviselőválasztás eredménye is azt tükrözte, hogy a baloldali és liberális hagyományoknál erősebb az emberek türelmetlensége, vágya a változásra.

 Illés Zoltán munkatársunknak elmondta, a kerület lakóinak elegük lett a baloldali többségű önkormányzat egyes tagjai által elkövetett, súlyos visszaélésekből. A  kerületben havonta bukkantak fel újabb korrupciós ügyek, napirenden vannak az ingatlan panamák felderítését célzó ügyészségi nyomozások. A kerületi vagyonkezelő igazgatóját kenőpénz átvételekor érték tetten. És köztudott, milyen felháborító dolgok történtek a Király utcával, meg volt zsidónegyeddel. Tény, hogy több képviselőnek kellett együttműködnie ahhoz, illetve az ellenőrzésnek is szemet kellett kell hunynia afelett, hogy egyesek megkárosítják a köztulajdont. Ezért vetette fel az ügyészség nyomozása során a Terézvárosban a „bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmények gyanúját”. Ennek véget fogunk vetni.

Mindezek fényében egyértelmű, hogy módosítani kell a közbeszerzési törvényt, a hozzá kapcsolódó jogszabályokkal együtt. Be kellene vezetni a pályázatok elbírálásakor azt a kritériumot is, hogy melyik pályázó teremt több hazai munkahelyet. Meg kell akadályozni, hogy a pályázatók folyamatosan „aláígérjenek” egymásnak, a végén pedig nevetségesen alacsony árért nyerjék el a munkákat, majd pedig „objektív okokra” hivatkozva, menet közben emeljék meg a költségeket. Ugyanakkor be kell nálunk is vezetni, hogy az EU szabályait követve legföljebb tíz százalékkal lehessen emelni a közbeszerzéssel elnyert munkák költségeit, és akkor is csak indokolt esetben.

Emellett kisebb, racionálisabb, jobban ellenőrizhető önkormányzati rendszerre van szüksége az országnak. Ez Budapesten akár jelentheti kerületek összevonását is, de mindenképpen az önkormányzati képviselők számának csökkentéséhez kell, hogy vezessen. Nincs kizárva az önkormányzati választások előre hozatala sem, bár Illés ezt nem tartja valószínűnek. Emlékeztetett arra, hogy a nyáron is ülésezni fog a parlament, s ekkor már egyes kétharmados törvényeket, mint például az önkormányzatit is, minden bizonnyal módosíthatják.  

Ami közelebbi terveit illeti, Illés elmondta: minél hamarabb szeretne forrásokat szerezni a kerületi épületek alapos felújítására, ami magában foglalná a közművezetékek és a nyílászárók cseréjét is. Szakértők véleménye szerint ha az állam, az önkormányzat, és a tulajdonosok egyaránt hozzájárulnak, a lakások közös költségeinek mintegy 3500  forintos növelésével elegendő összeget lehetne előteremteni a házak hőszigetelésére és teljes felújítására.

Megkérdeztük Illést, akinek környezetvédő tevékenysége immár csaknem 30 évre nyúlik vissza, mi a véleménye a Parlamentbe jutott ökopártról, azaz az LMP-ről?  Illés sietett leszögezni, hogy a Fidesz is tisztában van vele, hogy a környezetvédelem felértékelődött, kiemelkedő a jelentősége a gazdaság, a szociálpolitika, a munkahelyteremtés szempontjából is és hogy pártja tervei között szerepel egy „Zöld Széchenyi-terv” elindítása. Ebben szerepelne  a nap- és szélenergia, valamint a geotermikus energia és a biomassza hasznosítása is. Mint hozzátette: „demokrataként csak üdvözölni tudom, hogy az LMP is szerepet vállal majd a programok megvalósításában, illetve ellenőrzésében. Igaz, politikusaiknak környezetvédelmi ügyekben ezután kell tapasztalatokra szert tenni, hitelessé válni. Az ökológiai rendszerek is akkor stabilak, ha sok a szereplő és azok mind együttműködnek. Ez a társadalmi, politikai rendszerekre is igaz. Az LMP – jegyezte meg – nem egyszerűen „ökopárt”, hiszen nemcsak környezet- és természetvédelemmel kívánnak foglalkozni, hanem a magyar társadalmat más tekintetben is foglalkoztató ügyekkel, például a pártok finanszírozásának rendszerével. Ezt is csak üdvözölni tudom” – mondta Terézváros megválasztott új képviselője.  

Pelle János

Forrás:
http://hvg.hu/velemeny/20100430_terezvaros_illes_kozbeszerzes