Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Pert vesztett a Mahir és egy fideszes honatya


Baja Ferenc szocialista képviselő első fokon pert nyert a Napi Magyarország kiadója és Illés Zoltán fideszes képviselő ellen, személyiségi jogainak megsértése miatt. A tárgyalás érdekessége, hogy Illés Zoltánt Timár György kisgazda országgy?lési képviselő; Molnár Róbert kisgazda parlamenti képviselőt pedig Vidoven Árpád, fideszes képviselő, a parlament egyik jegyzője védte.

Biros1
Illés Zoltán és a többiek    Fotó: V. Sz.

A napilap ez év január 20-i, a címlapon induló A leköszönt kormány ötmilliárdról döntött jogtalanul cím? írásában azt állította: ötmilliárd forintot költött el Baja volt környezetvédelmi miniszterként, közvetlenül az új kormány megalakulása előtti napokban. Illés Zoltán, a Fidesz alelnöke és elsőszámú környezetvédelmi szakértője az illetékes bizottság elnökeként felháborítónak nevezte Baja Ferenc lépését, amellyel szerinte a saját érdekkörükbe tartozó vállalkozókat akartak pénzhez juttatni.
A bíróság csütörtöki ítéletében kimondta: az inkriminált írásban megalapozatlan állítások, valótlan híresztelések szerepelnek, melyeket a két alperes az eljárás során nem is próbált bizonyítani. Ugyanis az 5 milliárdot – amely egy kudarcos pénzügytecnikai eljárás során csak virtuálisan létezett – nem kapta meg senki.
Az alperesek a csütörtöki tárgyalás során végig arra hivatkoztak, hogy a Napi Magyarország írása politikai véleményt közölt, ebből fakadóan a felek közti vita nem a személyiségi jogok megsértéséről vagy nem megsértéséről folyik. Tímár György – Illés ügyvédje – szerint a bíróság nem hivatott állást foglalni politikai kérdésekben, márpedig az eljárás résztvevői "a politika boszorkánykonyhájának különböző bugyraiból kerülnek ki".
Nehéz-Posony István, a felperes ügyvédje háromszor is megkérdezte Illés Zoltánt, konkrétan mely vállalkozók vagy vállalkozások részesedtek a szerinte "elsikkasztott" ötmilliárd forintból. Illés mindháromszor megkerülte a kérdést, végül ügyvédje tanácsára kijelentette: nem felel rá. A bíró kérdésére ugyanakkor elmondta: továbbra is fenntartja az újságban közölt állításait.
Baja Ferenc a tárgyaláson úgy fogalmazott: sok politikai vitában vett részt, ebben az esetben azonban nem értékekről és ideológiákról, hanem valótlan tényállításokról van szó. "Amennyiben pedig egy ilyen ügyben a politika mögé bújhatnak a felelősök, az nagyon rossz irányba viheti a magyar közéletet" – tette hozzá.
Az ítélet az alpereseket öszszesen 300 ezer forint vagyoni kártérítés megfizetésére és a rendelkező rész Napi Magyarországbeli közzétételére kötelezte. A bíró az indokolásban többek között kifejtette: "Semmilyen politikai szembenállás nem jogosít fel senkit masszívan valótlan tények állítására."
A bíróság elutasította a Molnár Róbert kisgazda országgy?lési képviselő, a per harmadrend? alperese ellen benyújtott keresetet. Molnár a cikk állításai alapján országgy?lési határozati javaslatot nyújtott be az ügy feltárására hivatott vizsgálóbizottság létrehozásáról. A kereset erre vonatkozó részét a bíróság azzal utasította el, hogy egy parlamenti munkaanyag személyiségjogi szempontból másként értékelendő, mint egy bárki által hozzáférhető sajtóközlés. A bíró az indokolásban ugyanakkor kijelentette: a Molnár elleni kereset elutasítása nem igazolja azt, hogy a kisgazda határozati javaslatában valós tényeket állított volna.


Baja perelni fog

Baja Ferenc volt környezetvédelmi miniszter a Heteknek kifejtette: "Remélem, hogy ez az ítélet visszatartó erővel fog hatni mindazokra, akik minden kritikára az agyagba akarják döngölni a másikat. A cikk történetéhez is hozzátartozik, hogy az éppen környezetvédelemmel kapcsolatos kritikai észrevételek után érkezett. Hihetetlenül rossznak, a közélet megmérgezésének tartom, hogy a kormánykoalíció érdemi-szakmai vitákra válaszul vádaskodással reagál. A magam részéről megfogadtam, hogy a következő időben mindenkit be fogok perelni, aki normális szakmai, politikai párbeszéd helyett rágalmazásokkal válaszol. Úgy vélem a mostani ítélettel megtörtént a rehabilitáció, a bíróság nekem adott igazat."

Forrás:
http://www.hetek.hu/belfold/199911/pert_vesztett_a_mahir_es_egy_fideszes_honatya