Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Elsöprő fideszes győzelem az időközin


Az időközi választást azért írták ki, mert Pócs Attila, a 14. számú választókörzet SZDSZ-es képviselője január 1-jén, 65 évesen elhunyt. A megüresedett önkormányzati képviselői helyéért öten küzdöttek meg, a helyi MDF nem szállt ringbe a képviselői mandátumért. Az időközi választáson nincs részvételi küszöb, a mandátumot a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyeri el.

A jegyző közlése szerint a választókerületben 2.030-an szerepeltek a névjegyzékben, ebből vasárnap 558-an jelentek meg a három szavazókör valamelyikében.

A szavazatokat már összeszámolták, eszerint a legtöbb voksot, 348-at Czuppon Zoltán Zsolt (Fidesz-KDNP) kapta. Az MSZP-SZDSZ jelöltje, Vaisz Péter István 113 szavazatot kapott, Kaszics Bálint (LMP) 60-at, Tóth László (Jobbik) 28-at, Rónai Katalin (Magyar Kommunista Párt) 9-et.

A jegyző emlékeztetett rá: a választás eredményét a helyi választási bizottság fogja határozatban megállapítani a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján.

A mandátum elnyerésének a legnagyobb tétje a képviselő-testületi többség megszerzése volt: a kerületet koalícióban vezető MSZP-SZDSZ-nek Pócs Attila haláláig egyfős többsége volt a testületben. A hiányzó mandátum már így is gondot okozott, mert az önkormányzat költségvetését a testület 12 SZDSZ-es és MSZP-s képviselője fogadta csak el, a minősített többséghez szükséges 13 helyett.

A Fidesz VI. kerületi frakciója emiatt az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. A kerületi vezetés ugyanakkor arra mutatott rá, hogy haláleset miatt csökkent 23-ra a képviselők száma, és ezt - átmeneti helyzetként - figyelembe kell venni a szavazásoknál.

Forrás:
http://fidesz.hu/index.php?Cikk=148104