Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Döbbenet: szemétdomb mellől kapjuk az ivóvizünket?!


Onnan jön az ivóvíz

Budapest ivóvizének több mint egy ötödét nyerik a csepeli csápos kutakból, amelyek védelmére már sokszor felhívták a figyelmet a környezetvédők. Emlékezetes: amikor kiderült, hogy több mint ezer tonna rendkívül mérgező galvániszapot tároltak a csepeli gyártelep területén, szinte az első kérdés volt, eljuthat-e a méreg az alig pár kilométerrel lentebb álló kutakig? Szennyezést akkor szerencsére nem mutattak ki. Amit azonban a kutak mellett ma lehet látni, az több mint döbbenetes.

Azt hinné az ember, hogy az olyan kutak, melyekből több százezer ember vízellátását oldják meg, rendezett környezetben, szigorúan védett körülmények között működnek. Aki azonban a csepeli csápos kutaknál ezt a rendezettséget keresi, biztosan leesik az álla. Kulturált, tiszta környezet helyett ugyanis egy hatalmas sitthegy fogadja, tetején és oldalában kommunális hulladék, gumiabroncsok, hajléktalanok. Lapunk több fotót is kapott a kutak környezetéről a csepeli Fidesz-KDNP frakciótól. Illés Zoltán és Németh Szilárd sajtóközleménye, valamint az első beszámolók a sajtótájékoztatójukról az alábbiakban olvasható.

Mérgező szeméthegy a csepeli ivóvízbázisnál

Lakossági bejelentés alapján fedeztük fel, hogy milyen környezetkárosítás folyik Csepelen, a fővárosi ivóvízbázis közvetlen közelében. A részben önkormányzati, részben egy gazdasági társaság által tulajdonolt ingatlanon legalább 15 méter vastagságban, többezer köbméter építési, ipari és háztartási hulladékkal töltötték fel a Duna árterét, a hárosi Fácánhegyi dűlő végénél. A hulladék elhelyezése hónapok óta folyhat, de az utóbbi hetekben gyorsult fel annak töltésként való eltüntetése. Minden bizonnyal nem kevés veszélyes hulladék is került a keverékbe.

Információink szerint a vízművek már feljelentést is tett az ügyben, s erről tájékoztatta Tóth Mihály csepeli polgármestert és Demszky Gábor főpolgármestert. Ezért külön is megdöbbentőnek tarjuk, hogy egyik városvezető sem hívta fel lakosok figyelmét, és nem tájékoztatták a képviselőket sem. Sőt, eltűrték, hogy az ivóvizünket és a csepeli családokat veszélyeztető tevékenység a mai napig folytatódjék. Miért ez a nagy hallgatás? Miért ez a nagy tétlenség? Az ügy már most kísértetiesen hasonlít a többezer tonna galvániszap esetére.

A mérgező szeméthegy az ún. csápos kutak tövében nőtt ki a földből, a csepeli ivóvízbázis védett területen, a családi házak közvetlen közelében. A csapadék és a csurgalékvíz a mérgeket kioldja, s bemossa a talaj alsóbb rétegeibe is, megfertőzve ezzel az ivóvízkészletet. A szél kiporzás útján teríti szét a mérget, amelyek a csepeli családok otthonaiban landolnak.

Felkérjük az illetékes környezetvédelmi hatóságot, hogy végezzen mintavételes mérést, állapítsa meg a szennyezés mértékét és összetételét, s ezzel párhuzamosan indítson hatósági eljárást az ügyben.

Felszólítjuk a csepeli és a fővárosi önkormányzat vezetőit, hogy azonnal gondoskodjanak a mérgező szeméthegy felszámolásáról, az ott elhelyezett szennyező anyag elszállításáról és biztonságos tárolóba való elhelyezéséről, a terület teljes kármentesítéséről.

A környezetvédelmi törvény alapján az eljárások és a felszámolás teljes költségét a szemét elhelyezőinek, az esetlegesen azt engedélyezőknek és az ingatlanok tulajdonosainak kell állniuk. A vétkes jogi és magánszemélyeket példásan meg kell büntetni.

Mára a főváros 60 km-es körzetében már minden deponáló (építési törmelék elhelyezésére szolgáló tároló) megtelt. Ezért arra kérjük Szabó Imre miniszter urat, hogy – uniós és kormányzati források bevonásával – gondoskodjon egy állami tulajdonban lévő, a fővárosi igényeket hosszú ideig kielégítő mintatároló megépítéséről és üzemeltetéséről.

Németh Szilárd
csepeli és fővárosi képviselő
Fidesz-KDNP

Illés Zoltán
a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa

Forrás:
http://csepel.info/?p=3543