Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

A Fidesz szerint környezetszennyező a Nitrogénművek


Komoly környezetterhelés

Magyarországon a műtrágyagyártás feltételei bizonyosan nem ütik meg az Európai Unió által elvárt normákat és színvonalat, s részben ennek az oka a környezetterhelési díj fizetésének kötelezettsége – nyilatkozta a HírExtrának Illés Zoltán. Igen komoly környezetterhelést jelent az ilyen tevékenység, mondta, majd folytatta: ha a világ legnagyobb, legjobb cégeit nézzük, ott is képződik szennyezőanyag a gyártásból kifolyólag, amiből az következik, hogy akár víz-, akár levegőszennyezés tekintetében - az ezzel az iparággal foglalkozó cégek – szinte biztosra vehetően, jelentős mértékben szennyezik a környezetet.

Általánosságban a világon mindenütt komoly környezetterhelést és -szennyezést jelent a műtrágya gyártás, így gyanítom, hogy ez Magyarországon a péti Nitrogénművek Zrt. tekintetében is igaz – mondta a szakpolitikus. Másrészt – folytatta – probléma, hogy a hatóságok nem mindig állnak a helyzet magaslatán, s gyakran nem a környezet, az emberek érdekeit védik, hanem a cégekét: sokszor fordul elő összejátszás a hatóságok és a különböző cégek között (a Nitrogénművek az ország legnagyobb műtrágyagyártó vállalata).

Halálos lehet a vízszennyezés

Amennyiben a műtrágya teljes életciklus-elemzését elvégezzük, akkor annak ki kell, terjednie a műtrágyát alkotó valamennyi komponens előállítására, szállítására, azok minden egyes környezeti hatására – folytatta Illés. A műtrágyaféleségek előállításához borzasztóan sok energiára van szükség. Itt rögtön beszélnünk kell arról is, hogy a felhasználásra kerülő energia előállítása – gáz, villany stb. – mekkora környezeti terhelést jelent, függetlenül attól, hogy az Magyarországon, Oroszországban, vagy Latin-Amerikában történik. A műtrágya előállítása során tehát már a folyamathoz szükséges energia előállítása is irdatlan mértékű levegőszennyezést okoz és még magához a gyártás folyamatához el sem jutottunk– mondta a szakpolitikus.

A komponensek életciklus-elemzése során, a péti Nitrogénművek esetében is, az ott lévő gyártósorok, technológiák már önmagukban ismét környezetterhelést jelentenek. A gyártás során levegőszennyezéssel kell számolnunk. De ha szennyvíz keletkezik a gyártási folyamatokban, akkor annak az esetleges nem megfelelő kezelés során történő földbe, patakokba, folyókba jutása is komoly környezetszennyezést eredményez. Így levezetve elmondhatjuk, hogy a műtrágya gyártása és későbbiekben a felhasználása is nagy mértékben szennyezi a vizeket, ugyanis a felszíni és talajvizekben a nitrátok felhalmozódnak. Volt már arra példa, hogy az így szennyezett vízből itatott csirkefarm csibe állománya elpusztult, de arra is volt precedens, hogy nitráttal szennyezett vízzel itatott csecsemő halt meg.

Elfogadhatatlan az áremelés

Arról, hogy a péti Nitrogénművek Zrt. akkor emelte drasztikusan a műtrágya árát, amikor arra a gazdáknak legnagyobb szükségük van, Illés Zoltán elmondta: elsősorban ez elfogadhatatlan. Másodsorban az iparág területén nagyon komoly monopóliumok vannak, amelyek felülvizsgálatra szorulnak, harmadsorban pedig a műtrágyázás mellett a hagyományos trágyázási módokra lenne nagyobb szükség, azaz üdvös megoldás lehetne az állati trágya használata. Az előbbihez az kell, hogy az állatállomány növekedjen, hogy megérje a gazdáknak sertést, vagy éppen szarvasmarhát tenyészteni – mondta a politikus.

Előrevetíthetjük, hogy a műtrágya árak elképesztően fognak növekedni a jövőben: 2012 és 2015 közé jósolják azt, hogy a kőolaj és földgáz kitermelése eléri a csúcsot, ami azt jelenti, hogy a továbbiakban nem lehet lépést tartani a növekvő igényekkel. Így szűkösség, s ebből fakadóan további brutális áremelkedés várható. Ennek tetejében ezek a monopolisztikus cégek, mint például a Nitrogénművek kihasználják azt az alkalmat, hogy uralják a piacot, s úgy emelhetik az árakat, ahogy akarják. Illés Zoltán szerint műtrágya helyett ösztönözni kellene az istállótrágya, valamint a mezőgazdasági hulladékból származó komposzt nagyobb mértékű felhasználását a talajerő folyamatos pótlása érdekében.

Forrás:
http://www.hirextra.hu/2008/09/30/a-fidesz-szerint-kornyezetszennyezo-a-nitrogenmuvek/