Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Sólyom: Atomenergia helyett megújuló energiát


Az államfő a Duna-Dráva Nemzeti Parkban tett látogatása harmadik napján érkezett Bátaapátiba. Sólyom László és kísérete megtekintette a kis és közepes radioaktivitású hulladék tárolására épülő létesítmény föld alatti részét.

Hegyháti József, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: a bátaapáti tároló befogadó képessége 40 ezer köbméter, a paksi atomerőműből hoznának majd ide a kis és közepes radioaktivitású hulladékokat, amelyek 600 évig maradnának a tárolóban.

Sólyom László a beruházás megtekintése után kifejtette: azt szeretné, ha Magyarország energiaigényét nem atomenergia felhasználásával oldanák meg a jövőben, hanem az energiatakarékosság növelésével és valóban megújuló energiával. A nukleáris energia nem megújuló energia - tette hozzá.

A köztársasági elnök véleménye szerint nem a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása oldaná meg az "energiaéhség" gondját, hanem a megújuló energiaforrások erőteljesebb hasznosítása, illetve a takarékosabb gazdálkodás az energiával.

A látogatáson jelen volt Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa, aki úgy fogalmazott: a kis és közepes radioaktivitású hulladékok elhelyezése Pakson megoldott, "ezért nem szükséges a bátaapáti atomtemető".

Hangsúlyozta azt is, hogy mérnökök véleménye szerint 2016-ban a paksi atomerőművet be kell zárni, amennyiben pedig ez bekövetkezne, a kis és közepes radioaktivitású hulladékok ott maradhatnának Pakson, mivel tárolásuk ott megoldott.

Illés Zoltán szerint is új energiapolitikára van szükség. Mint mondta, az Országgyűlés által a közelmúltban elfogadott határozat nem arra ad felhatalmazást a kormánynak, hogy a paksi atomerőmű élettartamát meghosszabbítsák.

"A bátaapáti atomtemető létesítése az a trójai faló, amire már 60 milliárd forintot elköltöttek, (...) utána azt lehet mondani, ha már ennyi pénz benne van, akkor muszáj tovább építeni" - jelentette ki.

A politikus közölte: amennyiben mégis megépülne Bátaapátiban a kis és közepes radioaktivitású hulladékokat tároló tér, abban az esetben vízzáró betont kell majd használni, hogy a terek több száz évig biztonságosak legyenek. (MTI)

A Fidesz atomerőmű-ügyben elhatárolódik Illés Zoltántól

Zöldtech * 2006.06.09

Illés Zoltán nem a Fidesz szakpolitikusa, a paksi atomerőmű és a bátaapáti tároló jövőjéről pedig az országgyűlési képviselők több mint 90 százaléka egyértelműen döntött. Ezzel kezdte sajtótájékoztatóját pénteken Szekszárdon Potápi Árpád és Tóth Ferenc, országgyűlési képviselő, a Fidesz Tolna megyei elnöke és alelnöke.

Illés Zoltán, aki csütörtökön elment Sólyom László köztársasági elnökkel Bátaapátiba, ahol a Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló épül, ott magát úgy mutatta be, mint a Fidesz környezetpolitikusa. Ebben a minőségben kifogásolta a Paksi Atomerőművel kapcsolatos terveket és az erőmű kis és közepes radioaktivitású hulladékainak elhelyezésére szolgáló bátaapáti tároló építését is - hangzott le.

Potápi Árpád elmondta, Illés nem képviselheti a Fidesz véleményét, mert a Fidesz mind az energiakoncepciót, mind az atomerőművi üzemidő hosszabbítását és a bátaapáti tárolóhely kialakítását is támogatta, nem csak Tolna megyében, hanem a parlamentben is. Ezeket a határozatokat a parlament óriási, több mint 90 százalékos többséggel fogadta el, ami azt jelenti, hogy a Fidesz-frakció is gyakorlatilag egyhangúan támogatta ezeket.

Illés Zoltánhoz hasonlóan vélekedett Sólyom László is Bátaapátiban. Az ő véleményét Potápi Árpád nem kommentálta, elmondta, az elnöknek sem ebben, sem más kérdésben - nem kell a frakció és a parlament véleményét figyelembe venni. Tóth Ferenc, Paks országgyűlési képviselője kijelentette: egyetért a köztársasági elnök véleményének azon részével, amikor az energiatakarékosságról, az energia-felhasználás hatékonyságának növeléséről beszélt, mert az energia nagyon drága. Az energiák közül azonban messze a legolcsóbb és egyben legbiztonságosabb az atomenergia - folytatta -, éppen ezért Magyarország hosszú távon nem mondhat le az atomenergiáról. (MTI)

Forrás:
http://www.zoldtech.hu/cikkek/20080606-Solyom-atom-helyett-megujulo-energia/index_html