Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Látványos korrupció: ingatlanbotrányok Terézvárosban


A Terézvárosban eladott ingatlanok látványosan áron alul cserélnek gazdát, már ha sikerül őket eladni és nem buknak meg az üzletek valamilyen törvényességi akadályon. A vevők között off-shore cégek tűnnek fel, a civilek tüntetnek, az ellenérdekeltek perelnek, a rendőrség nyomoz, a kerületi vagyonkezelő volt vezetője rács mögött, a jelenlegi eljárás alatt, a sajtó pedig rendszeresen tálalja az újabb ingatlanügyeket és az abban résztvevők, illetve az MSZP-SZDSZ többségű önkormányzat közötti személyi összefonódásokat.

A számos ingatlanügylet közül említésre méltó az Andrássy út 47., a Balettintézet, a Hunyadi téri vásárcsarnok, vagy a legutóbbi botrányt kirobbantó Bajcsy-Zsilinszky út 61. esete. Az Andrássy út 47. ügye jelenleg is bíróság előtt van. Az önkormányzat versenytárgyalás nélkül adta el az épületet egy magyarból azóta bermudai tulajdonúvá avanzsált cégnek, mintegy 150 millió forintért, miközben egy másik vállalkozás is megvette volna az ingatlant. A cég perre ment, a bíróság kimondhatja a megkötött szerződés megsemmisítését. 

Bevásárlók a piacon


Az egykori Balettintézet Andrássy úti épülete már 1997-ben elkelt. Esete jól példázza az ingatlaneladások gyanús, de az önkormányzat vagyonára nézve legalábbis hátrányos pénzügyi hátterét: az 1998-ban 220 millió forintért eladott épületet vevői tavaly 7,5 milliárd forintért adták tovább egy portugál szállodacégnek. 

A Hunyadi téri vásárcsarnok ügye is jogi útra terelődött. Itt a Védegylet tett feljelentést épp a múlt héten, a rendőrség pedig "különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja" miatt nyomoz. Az ingatlan eladásakor a Hunyadi tér esetében is elmaradt a versenytárgyalás. 

Illés Zoltán kisöpörné a korrupciót a kerületből (Fotó: MTI)


Az említett esetek mellett számos más ingatlanon is túladott már az önkormányzat. Egyebek mellett az Andrássy úton, a Paulay Ede, a Király utcában, a Liszt Ferenc téren. Egy évvel ezelőtt, a Nagymező utcai mélygarázs-építés kapcsán tartott tüntetésről írott cikkünkben is szóba került ilyen eset, az Andrássy út 21., melyet az akkor jelen lévők állításai szerint az Andrássy út 4-ben lévő, Marshall-szigeteki off-shore céggel kapcsolatban álló fürdőszobaszalonra cserélt el az önkormányzat.

Az Andrássy út 21. eladása egyelőre szintén meghiúsult, mivel a bíróság 2007-ben első fokon törvénysértőnek minősítette a szerződést. Az indokok között itt is szerepelt a pályáztatás elmaradása. Az ebben az ügyletben részt vevő Amelus Kft. ugyanakkor a Hunyadi téren is vásárlóként tűnt fel, azonban a civilek határozott tiltakozására a vásárcsarnokra kötött szerződést is fel kellett bontania az önkormányzatnak, mivel azt a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal is törvénytelennek minősítette. 

Hangfelvétel bizonyítja a korrupciót? 

Január végén egy Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlan körül szabadult el a botrány. Berecz Károly, a helyiség bérlője jelentős összeggel tartozott az önkormányzatnak, ugyanakkor az általa bérelt helyiségeket meg akarta vásárolni. 

Berecz 18 millió forint kenőpénzt adott volna át Kovács Péternek, a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának, az ügyletet viszont lebuktatta a Nemzeti Nyomozóiroda. Berecz Károly kihallgatása során azt vallotta, hogy a pénz címzettje Bajor Zoltán alpolgármester. Bajor Zoltán mindezt közleményben utasította el, és úgy nyilatkozott, hogy jogi úton tesz elégtételt. Az Index információi szerint azonban a Nemzeti Nyomozóiroda birtokában van egy hangfelvétel, ami bizonyítja a korrupciót.

Illés Zoltán Fidesz-képviselő hivatalosan is bejelentette, hogy a Fidesz-KDNP-frakció a képviselőtestület feloszlatását kezdeményezi, melyre nyílt levélben kérik Verók István polgármestert. A levél szerint "a kerületben olyan súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válság alakult ki, amely más módon nem számolható fel".

Ebbe szerintük az ingatlanügyek mellett a Nagymező utcai mélygarázs-építés, az iskolabezárások, az ingatlaneladások miatti vagyonvesztés is beletartozik. Emellett az is, hogy az SZDSZ frakció "végzetesen összeveszett másik alpolgármesterével, Rabin Lászlóval, akit ezért Verók István polgármester megfosztott minden jog- és feladatkörétől, továbbá a titkárnőjétől, irodájától és a hivatal leghátsó szegletébe, méltatlan körülmények közé száműzött, ráadásul még a névre szóló leveleit is felbontják, mielőtt odaadnák neki".

Döntsön a nép?

Illés Zoltán a Hírszerzőnek elmondta: körülbelül két hét múlva a Fidesz-KDNP frakció az önkormányzat rendes ülésén fogja beterjeszteni feloszlatási javaslatát. Illés szerint, ha a kormánypártok nem veszik napirendre, az azzal a politikai üzenettel egyenértékű, hogy továbbra is az elmúlt időszak ügyeivel megterhelve akarják kormányozni a kerületet.

Ha viszont napirendre tűzik, és meg is szavazzák az önfeloszlatást és az időközi választásokat, az a fideszes politikus szerint azt jelenti, hogy le kívánják zárni a múltat. Illés szerint még az sem lenne baj, ha ugyanazok nyernének, mert újbóli megválasztásuk legitimációt jelentene a lakosság részéről, és tiszta lappal kezdhetnék újra. Illés szerint van esély rá, hogy kormánypárti szavazatokkal megszerezzék a többséget a feloszlatás napirendre tűzése esetén.

Verók István polgármester "zavarkeltésnek" nevezte Illés Zoltán kezdeményezését, és azt mondta, a képviselő-testület várhatóan nem veszi napirendre a feloszlatásról szóló kezdeményezést. Erre Illés Zoltán úgy reagált, hogy az önfeloszlatás nem zavarkeltés. Illés szerint jelenleg olyan mértékűek a morális és gazdasági problémák, hogy új testületre, vagy akár a régiek újraválasztására van szükség. A választás lényege a fideszes politikus szerint, hogy a nép kezébe kerüljön a döntés ebben a helyzetben.