Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Erőmű: Illés Zoltán biztatja a medgyesieket, mondjanak nemet


Heves vitákat váltott ki Medgyesegyházán a település határába tervezett szalmatüzelésű, elektromos áramot előállító erőmű létesítésének kérdése. Az ellenzők a térség megélhetését jelentő dinnyét féltik.

Népszavazást kezdeményeztek, amit a testület február 3-ára írt ki. Mint arról korábban már írtunk, az önkormányzat hétfőn estére fórumot hívott össze, amelynek vendégei voltak Dinya László professzor, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rektorhelyettese és Sárközi Imre, a Nemzeti Agrárenergetikai Szövetség alelnöke. A rendezvényen részt vett Illés Zoltán környezetvédelmi szakpolitikus is.

— Érdemes az erőművekkel megbarátkozni. A létesítés követelményei kemény szabályokhoz kötöttek — mondta Dinya László.
Sárközi Imre arról beszélt, hogy a tervezett hőerőműben a legkorszerűbb technológiájú kazánokat alkalmaznák. A medgyesegyházi szalmatüzelésűnek indult, de kiderült, kevés a szalma, ezért silócirokban is gondolkodnak. Cáfolta, hogy a kazánokban szemetet, műanyaghulladékot is lehetne égetni.

— Ezen erőművek füstjét zöld fürtnek nevezik, mert láthatatlanok — fogalmazott, miközben a közönség soraiból nevetés hallatszott. Sárközi Imre azt válaszolta, az erőművek annyi füstöt bocsátanak ki, mint amennyit harminc fatüzelésű családi ház. Ezt a környezetvédelmi hivatal szigorúan ellenőrzi. 

— Az, hogy önök most itt vannak, azt jelenti, hogy a józan paraszti eszükre hallgatnak. Érdekli önöket az életük. Minden dolog mögött az áll, kinek az érdeke? — tette fel a kérdését Illés Zoltán.

— A dolog már nem a hőerőműről szól, hanem a fejlődésről. Ha minden ipart elutasítanak, a térség fejlődésére mondanak nemet — válaszolta Dinya László, miközben valaki közbekiabált: „De milyen áron?”
Más arról beszélt, a beruházás megosztja a falut, lassan nem beszélnek egymással a szomszédok.

— Ül itt egy ember, akinek a házától 30 méterre épülne meg a hőerőmű? Önök ezt tűrnék? — vetette fel valaki.

Dinya László azt mondta, szülőfalujának ajánlaná, engedjék az erőművet. Erre azt kiabálták be: ott nem is választanák meg díszpolgárnak!

Egy egyetemista lány a méztejes szűrőrendszerről kérdezte a szakértőket, amit a medgyesi hőerőműben is alkalmaznának. Úgy tudja, csak vegyi anyagok közömbösítésére és hulladékégetésnél használják. A medgyesi erőműnél, ha szalmatüzelésű lesz, miért van erre szükség? Az előadók bevallották, erre nem tudnak válaszolni.

Illés Zoltán a nemre biztatja a helybélieket

Illés Zoltán a levegővédelmi szakvéleményre hivatkozva elmondta, 11 olyan pontot talált, ami alapján a hatóságnak régen el kellett volna utasítania a medgyesi erőművet. Feltette azt a kérdést is, elhiszik-e az emberek, hogy a hatóságok megvesztegethetetlenek?
— Nem tudom bizonyítani, de felmerül a réme, hogy a beruházók soraiban számos olyan cég is van, amelyik hulladékégetéssel foglalkozik. Akkor járnak a legjobban, ha nemet mondanak a népszavazáson az erőműre — biztatta a medgyesieket.

Forrás:
http://www.bama.hu/bekes/kozelet/eromu-illes-zoltan-biztatja-a-medgyesieket-mondjanak-nemet-reszletek-a-forumrol-116408