Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Márciusra kiderül: veszélyes-e a csepeli galvániszap


Márciusra kiderül: veszélyes-e a csepeli galvániszap
Forrás: dunatv.hu/MTI 2007.02.20. kedd 11:55
Március végéig készül el az a jelentés a Csepel Művek területén illegálisan elhelyezett galvániszap veszélyességével kapcsolatban. Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség egy független külső laboratóriumban végezteti el a vizsgálatot - közölte a főpolgármester-helyettesi iroda.

A galvániszap ügyében február 21-e és 28-a között végeznek talajfúrásokat - olvasható a Hagyó Miklós irodája által kiadott közleményben. A két monitoring kút kialakításával lehetséges a rendszeres mintavétel, így a későbbiekben is folyamatosan figyelni lehet a helyzet alakulását.  Hangsúlyozták, „Csepelen nincs katasztrófaveszély és nincs életveszély az illegálisan elhelyezett galvániszap miatt".

A KVM az illetékes hatóságok bevonásával arra jutott, hogy a hulladék nem veszélyezteti a dunai ivóvízbázist sem - tették hozzá. A talajfúrások azért szükségesek, mert az utóbbi időben ellentmondó adatok, vélemények láttak napvilágot a galvániszap veszélyességével kapcsolatban, ezért az érintett felek felülvizsgálják a környezet állapotát. A fúrások segítik a jelenlegi helyzet felmérését, és a galvániszap tulajdonosa, a Fríz Kft. egyszerűsített felszámolási eljárásának mielőbbi befejezését is - jegyezték meg.

Az illegálisan elhelyezett galvániszap elszállításáról Hagyó Miklós kezdeményezésére február 16-án tárgyaltak a KVM-ben. Az ügyben illetékes Közép Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség megtette a szükséges lépéseket, elvégezte a helyszíni ellenőrzéseket, hatósági méréseket - áll a dokumentumban.

Illés Zoltánt feljelentették közveszéllyel fenyegetés miatt

Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi szakértője februárban sajtótájékoztatón szólította fel a környezetvédelmi minisztert, hogy lépjen a galvániszap elszállíttatása érdekében. Illés Zoltán akkor elmondta, hogy a Fidesz szerint katasztrófaveszélyt jelent a 2003 nyarán illegálisan lerakott 1.200 tonna, nehézfémeket tartalmazó galvániszap miatt. Az iszap a helyi ivóvízbázis mellett a Duna közelsége miatt veszélyeztet más településeket, valamint Szerbiát, Romániát és Bulgáriát is. Illés Zoltán akkor kitért arra is, hogy az említett nehézfémek daganatot, genetikai elváltozást, magzatkárosítást okozhatnak a szervezetbe jutva.

Ezután a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség közveszéllyel fenyegetés bűncselekménye miatt büntetőfeljelentést tett Illés Zoltán ellen.

Forrás:
http://www.dunatv.hu/tudomany/marciusrakiderulveszelyeseacsepeligalvaniszap.html?query=szerbi%C3%A1t