Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Illés Zoltán védte a környezetet, feljelentették


Közveszéllyel fenyegetés bűncselekménye miatt a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség büntetőfeljelentést tett Illés Zoltán, Fidesz-tag ellen. Mint ismert a politikus – aktivistákkal együtt – vasárnap hatszáz négyzetméter fóliával borították be Csepel Művek területén a galvániszapot tartalmazó, szétrohadó félben lévő műanyag zsákokat.A környezetvédelmi tárca által kiadott közlemény szerint Illés Zoltán február 8-án, és 11-én a Budapest XXI. kerület, egykori Csepel Művek területén a „csepeli galvániszap-ügyként” elhíresült ügyben a sajtó munkatársainak jelenlétében tartott sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a jelzett galvániszap miatt „katasztrófaveszély van Csepelen”, „az iszap a helyi ivóvízbázis mellett a Duna közelsége miatt veszélyezteti az ország más településeit, valamint Szerbiát, Romániát, és Bulgáriát”, továbbá „az említett nehézfémek rákos daganatot, genetikai elváltozást, illetve magzatkárosítást okozhatnak, ha bejutnak a szervezetbe és az ivóvízen, a Duna élővilágán keresztül Magyarország más településein, de az említett országokban is megtörténhet.

A környezetvédelmi felügyelőség szerint Illés Zoltán fenti nyilatkozata kimeríti a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. IV. tv. 270/A §-ában meghatározott, közveszéllyel fenyegetés bűncselekményét, ezért büntetőeljárás megindítását kezdeményezték – írja a közlemény.

A felügyelőség álláspontja szerint katasztrófahelyzet nem áll fent. Környezeti kockázatot képvisel ugyan a csepeli galvániszap, de sem az emberek egészsége, sem a környezet nincs veszélyben.

A közlemény leszögezi: Illés már korábban is nevetséges akciókkal hívta fel magára a figyelmet, ezért a zöldtárca a felügyelőséggel egyetértve úgy véli: véget kell vetni az öncélokat szolgáló kampányoknak a környezetvédelmi ügyekben. A tárca másokat is arra buzdít, hogy ha ilyen, vagy hasonló esetet tapasztalnak, használják a jog adta lehetőségeket a pánikkeltőkkel szemben, akiket sem a társadalmi, sem a gazdasági, sem az emberi károk nem érdekelnek.


Illés: Rákos daganatot, genetikai elváltozást, okozhat az iszap
Mint ismert, a vasárnap délutáni akciót – amelyen részt vett Selmeczi Gabriella és Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselői, a Jövőnk Műhely munkatársai – a párt a Jövőnk című vitasorozatának keretében szervezte. Az aktivisták – arcukon védőmaszkban és lábukat védő nejlonzsákban – hatszáz négyzetméter fóliával borították be a galvániszapot tartalmazó, szétrohadó félben lévő műanyag zsákokat.

Illés Zoltán szerint az iszap a helyi ivóvízbázis mellett a Duna közelsége miatt veszélyezteti az ország más településeit, valamint Szerbiát, Romániát és Bulgáriát is – mondta Illés Zoltán. A volt országgyűlési képviselő kitért arra, hogy az említett nehézfémek rákos daganatot, genetikai elváltozást, illetve magzatkárosítást okozhatnak, ha bejutnak a szervezetbe, és ez az ivóvízen, a Duna élővilágán keresztül Magyarország más településein, de az említett országokban is megtörténhet.

(hirtv.hu, mno.hu)

Forrás:

http://www.hirtv.hu/?tPath=/belfold/&article_hid=138959