Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Mindenkinek fontos a levegő minősége


Fazekas Sándor elmondta, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Környezetügyért Felelős Államtitkársággal együtt az elmúlt két évben folyamatosan előkészítette azokat a döntéseket, amelyeket a kormány a levegő minőségének javítása érdekében meghozott. A miniszter ezek közül az egészségre káros szálló porra (PM10) vonatkozó határozatot emelte ki. A tárcavezető egyúttal köszönetet mondott a Levegő Munkacsoport által nyújtott folyamatos szakmai segítségért.

Fazekas Sándor kitért rá, hazánkban évente mintegy 16 ezer haláleset fordul elő, amely összefüggésben van a levegő állapotával. El kell érnünk, hogy nálunk ne legyenek olyan állapotok, mint néhány ázsiai nagyvárosban. Magyarországon is oda kell figyelni, hogy környezeti ágazataink rendben legyenek és ehhez valamennyi érintett összefogására van szükség – mutatott rá a miniszter.

A levegő minősége valamennyiünk számára fontos kell, hogy legyen. Olyan felvilágosító munkát kell végeznünk, olyan tájékoztatást szükséges a lakosság irányában megvalósítanunk, amely a különböző közlekedési, energiafelhasználási, fűtési tevékenységek a levegő minőségére gyakorolt hatásával kapcsolatos – jelentette ki Fazekas Sándor. A miniszter szerint akkor lehet a leggyorsabban, a legkisebb költségráfordítással eredményt elérni, ha az állampolgárok jó állapotban tartják gépjárműveinket, odafigyelnek arra, hogy ne hulladékkal, hanem a célra valóban alkalmas tüzelőanyagokkal fűtsenek, a közlekedési cégek pedig időben lecserélik autóbuszaikat.

Lukács András felidézte, a levegő tisztaságának védelmében kilenc európai környezetvédő civil szervezet indított tavaly egy nagyprojektet, az Európai Bizottság Life+ programjának támogatásával. Hozzátette, részben e projekt keretében keresték fel a vidékfejlesztési tárcát.

A Levegő Munkacsoport (LM) elnöke ezt követően átadta Fazekas Sándornak az LM levegőtisztaság-védelemmel kapcsolatos javaslatait. Mint mondta, a dokumentumban számos olyan intézkedést sorolnak fel, amely „nem kerül pénzébe az államnak, ellenben pénzt hoznak”.

Illés Zoltán arról beszélt, a 2010 előtti kormányzati időszakban számos olyan uniós környezetvédelmi elvárás volt, amelyeket az akkori kabinetek nem teljesítettek, a jelenlegi kormányzat részéről viszont „azonnali reakciók vannak”, nemcsak azért mert az EU ezt elvárja, hanem azért is, mert meg akarnak felelni az érvényes jogszabályoknak.

Illés Zoltán tájékoztatása szerint az LM javaslatai közül több reális és megvalósítható; ilyen például a PM10-zel kapcsolatos, illetve az áruszállítással okozott környezeti károk csökkentésének lehetőségeiről szóló honlapok elkészítése.

A környezetügyi államtitkár szólt arról is, rendkívül fontos volna a tömegközlekedés fejlesztése – elsősorban a nagyvárosokban – ami jelentősen csökkentené a levegőszennyezést.