Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

A kormány zöld Duna-stratégiát valósít meg


A Duna Charta Vizet a Dunába - ne gátakat! című konferenciáján Illés Zoltán hangsúlyozta: az Orbán-kormány egyértelművé tette, hogy sem a Dunán, sem a Tiszán nem hajlandó semmilyen keresztgátat építeni.
    
Kifejtette: a kormány a természetvédelemnek ad prioritást, amiből az következik, hogy a Duna kapcsán például a vízi turizmust, az ahhoz szükséges infrastruktúrát, valamint a vízi sport fejlesztését támogatja.
    
Illés Zoltán hozzátette: a kormány nem hajlandó sem kavicskotrásra, sem a hajózási útvonal szélesítésére forrást adni, mivel az az alapelv, hogy a hajókat kell a folyóhoz alakítani, és nem fordítva. Magyarországnak nem érdeke, hogy 40 ezer helyett 120 ezer konténert szállítsanak vízi úton - még akkor sem, ha a hajón történő szállítás leginkább környezetbarát -, mivel a belföldi áruszállításnál sokkal versenyképesebb a tengeri hajózás és áruszállítás - vélekedett az államtitkár.
    
Elmondta: a kormány vasútfejlesztésre kívánja fordítani az európai uniós forrásokat, nem pedig belvízi szállításra.
    
Illés Zoltán hangsúlyozta: másfél évvel ezelőtt döntött a kormány arról, hogy biztosítja az önerőt azon két európai uniós finanszírozású projekt végrehajtására, amelynek keretében a Szigetközben elvégzik az oldalágak tisztítását, karbantartását, az ott meglévő műtárgyak fenntartását, vagy esetleg újak építését. A két projektre egyenként 6,5 milliárd forint áll rendelkezésre, a megvalósítás már folyamatban van.
    
A konferenciát abból az alkalomból rendezte a Duna Charta, hogy 20 évvel ezelőtt, 1992 októberében terelte el Szlovákia a Duna vizét a bősi erőmű csatornájába (vagyis szlovák területre). Illés Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság elítélte Szlovákiát az egyoldalú Duna-elterelésért, ugyanakkor Magyarországot is elmarasztalta a bős–nagymarosi vízlépcső megépítéséről szóló szerződés felbontásáért.
    
Az államtitkár hangsúlyozta: a mindenkori átlagos vízhozam legalább fele Magyarországot illeti meg jelenleg is.
    
Illés Zoltán szerint a kormánynak a szlovák féllel tárgyalnia kell arról, hogy mikor, melyik folyamkilométernél adja át a szlovák kormány a mindenkori átlagos vízhozam minimum 50 százalékát Magyarországnak. Mint mondta, informálisan már számos alkalommal tárgyalt erről szlovák kollégájával. Az államtitkár lát esélyt arra, hogy tárgyalások induljanak a vízhozam megosztásáról.