Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Lehetőségekhez juthatnak magyar vízügyi cégek a távol-keleti országokban


A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára ezt annak kapcsán közölte, hogy csütörtökön az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) keretében konferenciát rendeztek Budapesten a Duna és a Mekong regionális fejlesztési stratégiáiról.
   
Illés Zoltán elmondta: az EU kezdeményezése értelmében az uniós országok minél több területen kívánnak kapcsolatokat kiépíteni a távol-keleti országokkal. Ezt a célt szolgálta a budapesti találkozó is. A környezetügyért felelős államtitkár előadásában a fenntartható fejlődés céljaival összefüggésben a vízgazdálkodásról beszélt.
   
Az államtitkár úgy fogalmazott: az emberiség az ipari tevékenységgel és mindennapi életével elszennyezi az ivóvizeket, tönkreteszi a vízbázisokat, a helyzetet pedig súlyosítja a klímaváltozás. A problémák sok szempontból hasonlóak a Duna és a Mekong mentén, ezért az európai és a távol-keleti tapasztalatok kölcsönösen használhatók.
   
Illés Zoltán tájékoztatása szerint a találkozón szóba kerültek az oktatási kapcsolatok is. Az 1990-es évek előtt többek között sok laoszi és vietnámi diák tanult Magyarországon, így a magyar felsőoktatás hatással volt arra a térségre. A kormány szorgalmazza, hogy ismét alakuljanak ki ezek a kapcsolatok - közölte az államtitkár.
   
Az 1996-ban indult ASEM Európa és Ázsia konzultációs fóruma, amelynek keretében 48 részt vevő állam, illetve szervezet működik együtt.