Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Hatályba lép 2013-ban a hulladékgazdálkodási törvény


Kifejtette, a többletből felgyorsulhat a hulladékgazdálkodási rendszer teljes körű átalakítása. Erre azért is szükség van, mert az EU szigorúan előírja a környezet megóvását célzó ipari és háztartási szemét kezelését, újrahasznosítását. Magyarország azonban ezen a területen elmaradt, ami súlyos szankciókkal fenyeget - tette hozzá. A 2013-ban életbe lépő törvény és 40 végrehajtási utasítás azonban olyan korszakváltást hozhat, amely nagyobb mértékben ösztönöz a szelektív hulladékgyűjtésre, illetve a környezetre fokozott megterhelést jelentő műanyag csomagolóanyagok előállításának csökkentésére. Ezáltal a hulladéklerakókba kevesebb anyag érkezik, így telítődésük átlagos 30-35 éves ideje is hozzávetően 10 évvel meghosszabbítható.
   
A tervezett változás fontos eleme, hogy nagyobb termékdíjat rónak ki a műanyag palackokra, míg az újratölthető, ismét felhasználhatókra mérsékeltebb, a leginkább környezetbarát üvegre pedig annál is kevesebb ilyen költség rakódik. Emellett újra bevezetik a hajdan már bevált betétdíjat. Vagyis nem lesz érdemes eldobni, szemétre vetni az üres üveget, sörös dobozt, mert a boltok visszaváltják - mondta az államtitkár. Közölte, mindez eleve mérsékli a környezet terhelését, hiszen például eldobható műanyag pet palackból évi egy milliárd kerül forgalomba, ami önmagában 60 ezer tonna, a talajban nehezen lebomló anyag tehertételét jelenti. Az új szabályozás eredményeként viszont visszaszorul majd e termékek gyártása.
   
Az új törvény előírja majd a hulladéklerakásra berendezkedett külföldi tulajdonú cégek korlátozását is. A terv szerint egy-egy ilyen társaságban kötelező legalább 51 százalékos tulajdoni részarányban az önkormányzatnak, vagy az államnak képviselnie magát, a külföldi partner legfeljebb 49 százalékban vehet a vállalkozásban részt. Jelenleg az ilyen tevékenység egyötödét külföldi cégek végzik, amelyek a keletkező sok milliárdos hasznot kiviszik az országból, ami nem tartható - húzta alá Illés Zoltán. Az államtitkár hangsúlyozta, a növekvő termékdíjat a cégek nem tudják majd továbbhárítani a lakosságra, mert 2013-tól ezen a területen központi árszabályozás lesz. Így a háztartások költségei a korszerűbb hulladékgazdálkodás következében nem növekednek, miközben a környezeti megterhelés mérséklése az életminőségre jótékonyan hat - fejtette ki.