Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

"Annyi ember fog megmozdulni, mint még soha"


Május 21-én, szombaton annyi ember fog megmozdulni Magyarországon önkéntesként, mint még soha - jelentette ki Rétvári Bence a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért programról szólva. A nagyszabású hulladékgyűjtő akciót a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint az Önkéntes Központ Alapítvány közösen szervezi. Az államtitkár hangsúlyozta, az országnak számtalan szeméttel teli, ápolatlan területe van, ezek megtisztításához az Önkéntesség Európai Évében mindannyiunknak tenni kell. A célunk, hogy május 21-én egy napon minél többen szedjünk szemetet egyszerre - tette hozzá.

Rétvári Bence elmondta, hogy az önkéntesség más országokban már óriási akciókat tudott életre hívni; példaként Észtországot említette, ahol 50 ezer ember gyűjtött össze egyetlen nap alatt 20 ezer tonna szemetet. Aki egyszer részt vesz egy ilyen programban, az később is jobban figyel majd a környezetére; ez nemcsak egy egyszerű akció, hanem közösségi élmény és próbatétel is - szögezte le a politikus.

Hagyományt szeretnének teremteni

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel a megmozdulással hagyományt szeretnének teremteni, és egyúttal jelezte, hogy hazánkban számos településen tartanak szemétszedési akciókat, ám ezek nem országos szervezettségűek. Nem a spanyolviaszt szeretnénk feltalálni, hanem utat, teret engedni annak a kezdeményezésnek, amely egyénektől, civil szervezetektől érkezett - hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón jelen voltak a kampány nagykövetei: Hámori Gabriella színművésznő, Töttös Györgyi, a katasztrófavédelem szóvivője, valamint Vastag Csaba énekes. Ők a politikusokkal közösen meg is kezdték a helyszínen az eldobált hulladék összegyűjtését.

Az önkéntes akció részleteiről az érdeklődők a www.teszedd.hu honlapról tájékozódhatnak. Az oldalon az emberek közösen állíthatják össze Magyarország első hulladéktérképét. A szervezők elmondása szerint az internetes felületre eddig körülbelül 50 ezren regisztráltak, magánszemélyek, civil szervezetek, cégek és intézmények egyaránt.