Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Illés Zoltán globális miniszteri fórumon vesz részt


A vidékfejlesztési tárca szerdán háttérbeszélgetésen ismertette, hogy a környezeti ügyekért felelős magyar államtitkár a plenáris ülések elnöklése mellett részt vesz azokon a miniszteri kerekasztal-beszélgetéseken, amelyek valamennyi tagország minisztere számára fórumot biztosítanak az aktuális kérdések megvitatására. Illés Zoltán az EU soros elnökeként képviseli az uniós tagországokat az UNEP Kormányzótanácsának ülésén és a globális miniszteri fórumon.

Illés Zoltán államtitkára a háttérbeszélgetésen tájékoztatott arról, hogy a svájci kormány kezdeményezésére a fórumon szóba kerül az ipari katasztrófák kezelésének kérdésköre. Ebben Magyarország a közelmúltban történt Ajka környéki vörösiszap-ömlés kapcsán érintett. Az államtitkár közölte: kezdeményezi egy olyan pénzügyi alap létrehozását, amely anyagi támogatást nyújtana a károk felszámolásához.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a kormányzótanácsi ülésen várhatóan szóba kerül még a globális szén-dioxid-mentesítés, a zöld gazdaság kialakításának lehetősége a világ országaiban, valamint a környezeti értékeket figyelembe vevő kormányzás nemzetközivé tétele.