Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Illés: A vízvagyonnak állami tulajdonban kell maradnia!


A belvízzel borított négyszázezer hektár negyede művelésre alkalmatlan, mindig is víz állt rajta. Ennek a száz-százhúsz hektárnak vadvizes területnek kell maradnia - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

Illés Zoltán a védekezésről szólva elmondta: elkészültek a felméréssel, már lehet tudni, hol és milyen mélységben kell kikotorni a csatornákat annak érdekében, hogy a szivattyúállomásoktól a gerinchálózatba a víz a gravitáció révén eljuthasson.

A munkálatok a következő hetekben megkezdődnek, a csatornák medrét emberi és gépi erővel tisztítják majd. Az ehhez szükséges eszközöket már beszerezték - fűzte hozzá az államtitkár.

Vízvagyonvédelem

A vízvagyont állami tulajdonban kell tartani, azokat a készleteket pedig, amelyek magánkézbe kerültek, vissza kell vásárolni - hangsúlyozta Illés Zoltán.

Az államtitkár a vízbázis megóvása érdekében bevezetné azt a gyakorlatot, amit Szlovákiában és Ausztriában már hosszú ideje alkalmaznak: a két szomszédos országban az uszályoknak belépéskor le kell adniuk a fenékvizet és az összegyűlt hulladékot, a kilépésnél pedig újabb ellenőrzésen esnek át.

Illés Zoltán szerint ezt Magyarországon is kötelezővé kellene tenni, mivel az uszályok jelenleg Komárom alatt egyszerűen a Dunába eresztik az elhasznált, szennyezett vizet, emiatt a folyó felszínét vékony filmréteg borítja be, amit lehetetlen eltávolítani.