Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Élen jár Magyarország az önkéntességben


Az Önkéntesség Európai Évének egy nagyon fontos dátuma ez a mai akció, ugyanis nem volt még arra példa Magyarországon, hogy 162 ezernél többen jelentkezzenek egy ilyen jellegű akcióra - jelentettek ki Fazekas Sándor a "TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért" program szombati megnyitóján.

A szombati napon a TeSzedd! kampány keretein belül több, mint 162 ezer önkéntes 800 helyszínen - vidéken és Budapesten egyaránt - tette tisztábbá környezetét. Nem csak földön, hanem vízen is takarítottak a jelentkezők: önkéntes búvárok merültek alá a Balatonban, és az Aggteleki Nemzeti Park vizei is megtisztultak. Az összeszedett szemetet önkéntesen jelentkező szemétszállítási cégek helyezik el legális hulladékgyűjtő telepeken.

 

A Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a budapesti eseménymegnyitón rámutatott: ennek az akciónak az az üzenete, hogy nem csak ma kell rendbe tennünk a környezetünket, hanem kevesebbet kell szemetelnünk a mindennapokban is. Annak érdekében, hogy a jogi feltételeket is megteremtsük, a Vidékfejlesztési Minisztérium egy új hulladékgazdálkodási törvényt fog benyújtani ősszel a parlamentnek - tájékoztatott Fazekas Sándor.

A miniszter elmondta: szüleimtől, nagyszüleimtől azt az örökséget kaptam, hogy a magyar emberek amellett, hogy nagyon leleményesek és szorgalmasak tiszták is. Ez egy olyan örökség, amelyet vállalnunk kell, és igenis vigyáznunk kell a környezetünkre, a tisztaságra - fűzte hozzá.


Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy az Európai Unióban az önkéntesség az, amiben Magyarország példát mutat, ugyanis a felnőtt lakosság negyven százaléka végez valamilyen önkéntes munkát. Ez messze felülmúlja az unió más országainak átlagát - fűzte hozzá.

Komoly sikernek nevezte Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a mai programot a kormany.hu-nak adott interjújában, hiszen - mint mondta -rengetegen jöttek el szemetet szedni. Hozzátette: valószínűleg sokkal többen vettek részt az akcióban mint ahányan regisztráltak. Az államtitkár is kiemelte egy új jogszabály bevezetésének szükségességét, amely a környezettudatos szemléletváltás alapja lehet.

 

Schmitt Pál is takarított 

Az akcióban részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök is, aki a budai várban szedte össze az utcán heverő szemetet.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Vidékfejlesztési Minisztériummal és az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködve 2011. május 21-ére országos hulladékgyűjtési akciót szervezett, amelynek kiemelt vidéki helyszínei Debrecen, Székesfehérvár és Pécs. Az akció az Önkéntesség Európai Évének egyik eseményeként kerül megrendezésre.

A programra a www.teszedd.hu című honlapon lehetett regisztrálni. A honlapon a szervezők azonban nem csak a mai szemétszedésen való részvételre buzdítják az odalátogatókat, hanem segítségüket kérik többek között a Magyarországon található illegális szemétlerakók feltérképezésében is. Ha valakinek tudomása van illegális szemétlerakóról, összegyűjtésre váró szemétkupacról, akkor itt jelentheti.

A mai akciónak európai szinten voltak már előzményei: számos országban rendeztek az elmúlt években a maihoz hasonló önkéntes szemétgyűjtéseket. Lengyelországban például 2009-ben 150 ezer, 2010-ben Portugáliában 100 ezer önkéntest mozgatott meg a hulladékgyűjtő akció, Szlovéniában 2010-ben pedig 273 ezer önkéntes 20 ezer tonna illegális szemetet gyűjtött össze.

Forrás: http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=162880