Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Sok még a tennivaló az energiatakarékosság terén


A Környezetvédelmi Világnap alkalmából rangos kitüntetésekkel: Környezetünkért Díjjal, Környezetünkért Emlékplakettel, Zöld Toll Díjjal és Miniszteri Elismerő Oklevéllel köszönte meg a környezet védelme érdekében tett kiemelkedő munkát Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár. A Pedagógusnap alkalmából pedig Nagyváthy János-díjjal tüntették ki az agrár- és élelmiszeripari oktatásban, nevelésben, tehetséggondozásban, kutatásban kiemelkedő eredményeket felmutató tanárokat.

Már az Országgyűlés előtt van a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényjavaslat, amely érdekeltté teszi a kibocsátókat a keletkező hulladék csökkentésében, a szemét nagy része pedig nem a lerakókban, égetőkben végezné - jelentette be a díjátadón a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor hozzátette: az új szabályozás megszüntetné a termékdíj-fizetés alóli mentességet, a hulladéklerakás és égetés helyett pedig az újrahasznosítást helyezi előtérbe.

A környezettudatosság ösztönzését szorgalmazta a tárcavezető a gyártók és a fogyasztók körében egyaránt, mert ezzel jelentősen csökkenthető a környezeti terhelés, és tisztább, egészségesebb élettér alakítható ki. Fazekas Sándor felhívta a figyelmet arra is, hogy sok még a tennivaló az energiatakarékosság terén, a helyi erőforrások egyre szélesebb körű felhasználásának elterjesztésében, a megújuló természeti erőforrások hasznosításában, a szemét- és hulladékképződés csökkentésében, a környezetszennyezés megelőzésében, a fenntartható természeti erőforrás- és tájgazdálkodás népszerűsítésében.

A vidékfejlesztési miniszter megköszönte a díjazottaknak, hogy érdemben tettek az élhető környezetért, a természeti értékek megóvásáért a jövő generációja számára. Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt az oktatásban és a nevelésben is, hiszen az ifjúságnak nagy szerepe van az épített és a természeti környezet védelmében, megóvásában.

Lassan négy évtizede, az ENSZ 1972-es stockholmi konferenciája óta ünnepeljük minden év június 5-én a Környezetvédelem Világnapját. Fazekas Sándor kiemelte, ezen a konferencián olyan értékeket és célokat fogalmaztak meg, amelyek most Magyarország új alkotmányának a Szabadság és felelősség című fejezetébe is bekerültek. Ilyen az alapvető emberi jog a szabadsághoz, az egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.

Forrás:
http://fidesz.hu/index.php?Cikk=163673