Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Fazekas a termelési módszerek megváltoztatását sürgette


A termelési módszerek és a fogyasztási szokások megváltoztatásának szükségességét hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter New Yorkban, az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága 19. ülésszakán - tájékoztatta a szaktárca az MTI-t csütörtökön.

Az EU soros elnökségét betöltő Magyarország minisztereként Fazekas Sándor szerdán szólalt fel az unió és 27 tagországa nevében. Azt hangsúlyozta, hogy "életmódunknak és a gazdaságainknak is eleget kell tenniük a fenntarthatóság követelményeinek". Kiemelte, hogy az Európai Unió és tagállamai határozottan támogatják egy, a fenntartható fogyasztásra és termelésre irányuló 10 éves keretprogram elfogadását, és elkötelezettek annak megvalósítása mellett, ami jelentős lépés a gazdaság "zöldítése" irányában. Ez a terület a jövő évi riói konferencia egyik fő témája.

A hulladékgazdálkodásról szólva a hulladék keletkezésének megelőzését, a többszöri felhasználást és az újrahasznosítást előtérbe helyező szemlélet érvényesítését emelte ki a tárcavezető.

A bányászat jelentősen hozzájárul az országok gazdasági fejlődéséhez, de tekintettel kell lenni a természeti erőforrások védelmére, a víz- és energiahasználat és a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére, hangsúlyozta a beszédében a magyar miniszter a közlemény szerint.

A mindennapok részévé vált vegyi anyagokra utalva rámutatott, hogy veszélyeket is hordoz a nem megfelelő használatuk. Fontos ezért olyan módon előállítani és felhasználni ezeket az anyagokat, hogy ne veszélyeztessék az emberi egészséget és a környezetet.

A konferencia további célja volt a fejlett és a fejlődő országok közötti szakadék csökkentése úgy, hogy ne növekedjen a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás, így biztosítva a fejlődés fenntarthatóságát.

A magyar delegáció tagja volt Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár is, aki társelnökként vezette a konferencia négy magas szintű kerekasztal vitájának egyikét.

A konferencián aláírták a biológiai sokféleség megőrzéséről szóló nemzetközi egyezmény két jegyzőkönyvét. Az egyik a genetikai erőforrásokhoz való hozzáférésről és az ezekből származó hasznok megosztásáról szól, a másik az élő genetikailag módosított szervezetek használatával kapcsolatos felelősségi és jogorvoslati viszonyokat rendezi. Ez utóbbit Fazekas Sándor írta alá Magyarország és az Európai Unió nevében, Janez Potocnik EU biztossal.

 

Forrás:
http://fidesz.hu/index.php?Cikk=162458