Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Az uniós környezetvédelmi miniszterek Gödöllőn tanácskoznak


Ma kezdődik az Európai Unió (EU) környezetvédelmi minisztereinek kétnapos informális tanácskozása Gödöllőn, a magyar elnökség rendhagyó megoldásokkal, például közös miniszteri kerékpározással is hangsúlyozza a téma fontosságát, és a civil szervezeteket is bevonja a tárgyalásokba.

A miniszterek pénteken kerékpárral vagy más, emberi erővel meghajtott járművel érkeznek budapesti szállásuktól a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházához, ahol délelőtt részt vesznek a Vizeink jövője Európában című nemzetközi konferencia záró ülésén. A rendezvényen felszólal Janez Potocnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa. 

A pénteki miniszteri ülést a magyar uniós elnökség nevében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezeti, aki lánc nélküli kerékpárral érkezik az MTA-hoz, a magyar kormányt képviselő Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár pedig rollerezik majd. Gödöllőn délután kezdődik az eszmecsere, a központi téma itt is a víz lesz. A megbeszélésbe bekapcsolódik két civil szerveződés, a több mint 140 tagszervezetet tömörítő Európai Környezetvédelmi Iroda (EBB) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezetének delegáltja. 

A WWF Magyarországot Figeczky Gábor megbízott igazgató képviseli. A szakember az MTI-nek elmondta: egyebek mellett a víz keretirányelv végrehajtásáról és a közös agrárpolitika "vízbarát" reformjáról szeretne egyeztetni a miniszterekkel. Az informális ülés első napjának végén szándéknyilatkozatot írnak alá Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szerbia és Szlovénia szakminiszterei a Mura-Dráva-Duna bioszféra rezervátum kialakításáról. 

Szombaton Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter elnököl, Magyarországot Olajos Péter, a tárca zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára képviseli. Az egyetlen napirendi pont keretében az éghajlatváltozás nemzetközi kérdéseiről, a cancúni klímacsúcson elfogadott megállapodásokból következő teendőkről tárgyalnak. Az értekezletet követő munkaebéden az Európai Bizottság 2050-ig előremutató, az éghajlatváltozást fokozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó "dekarbonizációs útitervét" vitatják meg.

Forrás:
http://fidesz.hu/index.php?Cikk=160629