Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Sajtószoba

Nincs közvetlen hatása Európára a japán földrengésnek


Nincs közvetlen hatása a Japánban történt földrengésnek az Európai Unióra, az Európai Bizottság tájékoztatása szerint egyetlen tagállamban sem mértek megemelkedett sugárzást - jelentette ki hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok környezetvédelmi minisztereinek találkozója előtt az azt elnökként vezető Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Fellegi Tamás, az uniós energiatanácsot is elnöklő nemzeti fejlesztési miniszter hangoztatta: az elnökség szoros kapcsolatban áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), és folyamatosan figyelemmel követi a japáni helyzetet. Elmondták: a magyar elnökség felkérte a bizottságot, hogy a találkozón adjon tájékoztatást az eddigi eseményekről, különös tekintettel az atomerőművek biztonságára.

Günther Oettinger energiaügyi biztos kedden találkozik a 27 tagállam nukleáris biztonságért felelős hatóságainak és az erőműveknek a képviselőivel, és tájékozódik az eddigi intézkedésekről. Ezen információk alapján dönt majd az elnökség arról, hogy milyen további lépések szükségesek - szögezte le Fazekas Sándor.

A miniszter a földrengés miatt az EU Tanácsának nevében együttérzését és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a japán népnek. Emlékeztetett arra, hogy Japán kérésére aktivizálták az EU polgári védelmi rendszerét. A bizottság irányítása alatt álló megfigyelőközpont követi az eseményeket, és koordinálja a tagállamok által felajánlott segítséget - emelte ki. A következmények elhárítása sok munkát ad még az uniónak is - mutatott rá.

A hétfői miniszteri találkozón szinte minden felszólaló csatlakozott az elnökség szolidaritási nyilatkozatához. Többen szorgalmazták emellett, hogy az EU-tagországok is gondolják át atomerőmű-programjaikat, -terveiket. Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter megerősítette, hogy javasolja az összes európai atomerőmű földrengés-biztonsági szempontok alapján történő felülvizsgálatát. Csatlakozott felvetéséhez az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke, Jo Leinen is. Hozzátette, hogy nem elsősorban cunamiveszélyre gondol, Európát más kockázatok fenyegetik, mint például a terrortámadás eshetősége.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár brüsszeli felszólalásában szintén szorgalmazta "az európai atomerőművek földrengéskockázatának felülvizsgálatát és a szükséges intézkedések megtételét". Az Európai Bizottság tagjai, Janez Potocnik és Connie Hedegaard azt hangoztatták, hogy az EU-tagországokban már jelenleg is szigorú biztonsági intézkedések vonatkoznak az atomerőművekre, ugyanakkor a japán katasztrófa is arra figyelmeztet, hogy az érintett tagállamoknak tovább kell dolgozniuk a biztonság garantálásának érdekében.

Fazekas Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy az erőművek biztonságának felülvizsgálata nem elsősorban a környezetvédelmi tárcák illetékessége. 

Az EU magyar elnöksége közleményt adott ki a témáról, bejelentve, hogy hétfő reggelig húsz uniós tagállam ajánlott segítséget Japánnak. A szigetország arról értesítette az uniót, hogy elsősorban egészségügyi és higiéniai területen lehet szüksége támogatásra. Az elnökség azt is jelezte, hogy az atomenergiával kapcsolatos döntések nem az unió, hanem az egyes tagállamok illetékességébe tartoznak. Az EU elsősorban biztonsági normákat állapít meg, illetve eddig már több erőmű vagy reaktor bezárásához nyújtott segítséget a tagállamokban.

Magyarország a szükséges témákat a nukleáris energiával foglalkozó uniós munkacsoport napirendjére veszi, és készen áll arra, hogy EU-elnökként koordinálja a Tanács további lépéseit ezen a területen - hangoztatta Fellegi Tamás.

Forrás:
http://fidesz.hu/index.php?Cikk=160143