Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /illeszoltan.hu/include/iz.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /illeszoltan.hu/include/iz.php:4) in /illeszoltan.hu/include/design.php on line 2
Illés​Zoltán.hu

Illés Zoltán – A Fidesz környezetpolitikusa, Terézváros parlamenti képviselője

Az én utam…

Családi háttér

1961-ben, Szabadkán születtem, a Délvidéken, a valamikori Jugoszlávia területén. Édesanyám horvát származású, aki könyvelőként dolgozott, ő a mai napig Szabadkán él. Édesapám vegyészmérnök végzettséggel rendelkezett, és a húsiparban dolgozott Szabadkán. Sajnos ő már nincs közöttünk, de igazi példaképként tekintek rá. Amit ma környezet- és természetvédelemnek nevezünk, az kisgyermekként – szülői és főleg nagyszülői indíttatásra – a természet szeretetét és tiszteletét jelentette számomra.

Gyermek- és ifjúkoromat a Vajdaságban töltöttem, itt végeztem általános és középiskolai tanulmányaimat. A színjátszást, illetve az előadó művészetet amatőr szinten űztem. Ez egyfajta felvállalás is volt részemről, a kisebbségi sorban élő jugoszláviai magyarság tagjaként. Édesanyám véleménye szerint, már akkor is érzékeny voltam a közösségi ügyek iránt.

Fiatal koromban nagy kedvel hódoltam egyik kedvenc sportomnak, a futballnak. Másik nagy szerelmem a vívás, amit egyetemi éveim alatt oktatatni is volt lehetőségem.

Tanulmányok

Tudatosan készültem rá, életemben mégis gyökeres változást hozott, amikor - egy államközi ösztöndíj elnyerése révén- 1981-től, a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki karára nyertem felvételt. Itt szereztem üzemmérnöki, majd a környezetvédelem szakirány választása után – két év múlva –, vegyészmérnöki, ezen belül pedig biológus mérnöki diplomát. Mindezzel egy időben az ELTE TTK biológia szakán is tanultam.

Alapító tagja vagyok a BME Zöld Körének, tagja a Duna-körnek, és több más környezet-, természet- és állatvédelmi szervezetnek. 1987-ben egyetemi doktori fokozatot szereztem az analitikai kémia területén. Ezután, másfél évig tanulmányaimat és tudományos kutató munkámat az Egyesült Államokban, a Yale Egyetemen folytattam. USA-beli tartózkodásom során kapcsolatba kerültem az ottani magyarság jeles képviselőivel. Közvetlenül utána a Világbank közép-kelet-európai részlege kért fel szakértői munkára. Feladatom az érintett térség környezetvédelmi gondjairól szóló tanulmányok készítése volt.

1989-től a Környezetgazdálkodási Intézet főtanácsosa voltam, majd a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkári posztját töltöttem be. 1991-től 1994-ig az Európai Unió budapesti nagykövetségének munkájában főtanácsosként vettem részt. A környezet- és természetvédelem, valamint a határainkon túl élő magyarság ügyeivel foglalkoztam. 1995-től Fullbright-Humprey ösztöndíjasként, másfél évet töltöttem az Egyesült Államokban, Észak Karolinában, ahol kutatási témám egy hatékony, környezetvédelmi államigazgatás kialakítása, és annak magyarországi adaptációja volt.

1997-től, oktatói munkám - mely politikusi hivatásom mellett, számomra a legfontosabb feladatok egyike - a mai napig a Közép-európai Egyetemhez és a Szent István Egyetemhez köt.

Közéleti tevékenység

A Fidesznek 1994 óta vagyok a tagja. 1991-ben indultam először időközi országgyűlési képviselőválasztáson. 1994-ben ismét lehetőséget kaptam, a főváros II. kerületében az országgyűlési képviselőválasztáson mérettethettem meg magamat. Az országos politikát érintő, legaktívabb időszakom a párton belül, kétségtelenül 2003-ig tartott, ami ahhoz a 9 évhez köthető, amíg az egyik alelnöki posztot töltöttem be. Megtisztelő feladat, nagy kihívás, jó csapatmunka volt! Büszke vagyok ezekre az évekre. 1998-tól 2002-ig a 8. számú választókerület, azaz Terézváros képviselőjeként lehettem az országgyűlés tagja. Majd 2002-től 2006-ig, listáról és 2010-ben ismét egyéni mandátumot megszerezve a 8. számú választókörzetből jutottam be az országgyűlésbe. Így a parlamentben jelenleg a harmadik ciklusomat töltöm ahol, legjobb tudásom szerint, a környezet-, természet-, és állatvédelem ügyét képviselem.

Képviselőségem mellett az első négy évben elnöke, majd a következő négy évben alelnöke voltam az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságnak. A Polgári Szövetség Zöld Tagozatának megalakulása óta alelnöke vagyok. Az Inter Parlamentáris Unió (IPU) keretein belül pedig a Szerb-Magyar és a Horvát-Magyar Baráti Tagozat elnöke, illetve alelnöke voltam. 2010 óta pedig Magyarország Környezetügyért felelős államtitkára vagyok.